Vibroakustinen hoito
Matalataajuinen äänivärähtelyhoito
Ääntä on jatkuvasti kaikkialla ympärillämme, eikä sitä ehkä tule arkielämässä mietittyä paljonkaan.
Ihminen tulee tietoiseksi itsestään äänen värähtelyjen avulla jo kohdussa. Äänimuistin tehtävä on liittää vauva yhteisöön (Huotilainen 2004). Kaikissa ihmisten tuntemissa kulttuureissa on ollut musiikkia. Musiikkia ja ääntä on käytetty hoito- ja parannusvälineenä niin muinaisessa Egyptissä ja Kiinassa kuin antiikin Kreikassakin. Myös Raamatussa on mainintoja musiikin rauhoittavasta vaikutuksesta.
Musiikin rytmi vaikuttaa verenkiertoon, hengitykseen ja sydämen sykkeeseen, jotka ovat jo itsessään rytmiä (Eläkeliitto ry). Ihmisen elämä on täynnä rytmiä: kävelyrytmi, juoksurytmi, unirytmi, työrytmi, puherytmi… Fysikaalisesti (akustisesti) ääni on värähtelyliikettä.
Matalataajuinen äänivärähtelyhoito perustuu e.m. värähtelyyn. Se sisältää vibroakustisen ja fysioakustisen terapiamuodon. Fysioakustinen menetelmä on edesmenneen suomalaisen musiikkiterapian pioneerin Petri Lehikoisen kehittämä sovellutus matalataajuisesta äänivärähtelyhoidosta.
Hoitoon kehitetyn laitteiston kautta kohdistetaan siniääntä kehoon. Koska kyseessä on luonnollinen ääni, on menetelmä täysin vaaraton eikä hoidettava herkisty esim. säteilylle. Siniääni on matalataajuinen värähtelyn perusmuoto, joka on tuotettavissa vain ääniraudalla tai tietokoneella. Se värähtelee n. 20-100 hertsin taajuudella. Siniääni kulkee syvälle kudoksiin ja etenee siellä esteettömästi ja tasaisesti elvyttäen solujen toimintaa. Ihmiskeho reagoi siniääneen herkästi. Siniääni muuttaa kehon omia värähtelytaajuuksia saaden ne värähtelemään kanssaan samalla taajuudella. Tällä on paljon myönteisiä vaikutuksia: lihaksista laukeaa ylimääräinen jännitys, kehon osat lämpenevät, verenkierto ja aineenvaihdunta paranevat. Autonominen hermosto ja stressihormonit tasapainottuvat.
Suomessa menetelmä on ollut alusta asti laajemmin tunnettu kuntoutuslaitoksissa, esimerkiksi kehitysvammayksiköissä, aivovaurioisten ja vaikeavammaisten kuntoutuksessa.
Nykyisin hoitoa käytetään terapiassa, urheilulääketieteessä, leikkausten jälkihoidossa sekä päihdehuollossa. Hoito sopii muun muassa unettomuuden, ahdistuksen, levottomuuden, stressin, uupumuksen, pelkotilojen ja erilaisten kipujen lievittäjäksi. Siitä voi saada helpotusta kroonisiin ja akuutteihin kipuihin, lihashermokipuihin, syömishäiriöihin, fibromyalgiaoireisiin ja migreeniin.
Matalataajuinen äänivärähtelyhoito on osa nykyaikaista musiikkiterapiaa, missä menetelmät vaihtelevat yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.
Äänivärähtely/musiikki koetaan sekä fysiologisena värähtelynä että psykologisena tapahtumana. Äänet synnyttävät myös tunnemuistoja ja mielikuvia. Asiakasta lähestytään kokonaisvaltaisesti sekä psyyken että kehollisuuden kautta. Tavoitteena on tukea asiakkaan psyykkistä, fyysistä sekä sosiaalista kehitystä ja toimintakykyä.
Äänivärähtelyhoito sopii käytettäväksi itsenäisenä hoitomuotona mielellään 10-15 kerran sarjoina, ja myös osana muuta hoitoa (lääkehoito, psykoterapia, fysioterapia jne).
Vibroakustinen hoito on oivallinen hoitomuoto sinulle, joka kärsit yllämainituista oireista, etkä ole altistunut...
• akuutit tilat, kuten tromboosi, angina pectoris
• aktiivinen tai akuutti tulehdus
• välilevyn pullistuma
• onnettomuuden jälkeiset pää- tai niskavammat
• akuutit sisäiset tai ulkoiset verenvuodot (ei koske kuukautisia)
• psykoottiset, prepsykoottiset tai rajatila-psykoottiset tilat ja vakavat neuroottiset tilat
• hypotensio (alhainen verenpaine), verenpainetaudit
• äskettäin ollut sydänkohtaus, vakavat sydänsairaudet
• henkilöt, joilla taipumusta aivohalvaukseen tai sydänkohtaukseen tai joilla on sydämentahdistin
• verisuonitukokset
• diabetes, (diabeetikoita, jotka saavat hoitoa muihin syihin tulee informoida mahdollisista" insuliinituntemuksista")
Tervetuloa kokeilemaan vibroakustista hoitoa Kouvolan vastaanoton fysioakustiseen tuoliin! Ajanvaraukset sähköpostitse joko mikaela.blomqvist-lyytikainen(a)plusterveys.fi