Käsityöläiskadun tiimin pohdintoja

Vuosi vaihtumassa, tilannekatsaus

Share |

Keskiviikko 28.12.2022 klo 12.58 - Mikaela


Nyt vuodenvaihdoksen alla ja sairastelusta toivuttuani tekee taas mieli jakaa vähän pohdintoja kanssanne. Sairastelin "tehokkaasti" koronaa ja influenssaa peräkkäin, ja jouduin olemaan poissa töistä kolmisen viikkoa. Nyt alkaa vihdoin energia palautumaan, ja odotan innolla potilastyöhön palaamista pyhien jälkeen.

Kuluneena syksynä olen aloittanut lasten ja nuorten traumapsykoterapiaopintoja Oulun yliopistossa. Se tarkoittaa käytännössä kaksi vuorokautta Oulussa joka kuukausi, ja kertojen välissä lukemista, kirjallisia tehtäviä sekä tietenkin viikottaisia koulutusterapiapotilaita. Tämä koulutuksemme on ensimmäinen lapsiin ja nuoriin suuntautunut traumapsykoterapeuttikoulutus Suomessa, ja olemme siitä kovin innoissamme.

Lisäksi alkavata työnohjaajaopintoni olla loppusuorassa. Opiskelen Jyväskylässä Tuntumaan järjestämässä, niinikään ensimmäisessä, keho-oirientoituneessa työnohajaajakoulutuksessa. Aloitimme opinnot syyskuussa 2021, ja valmistun näillä näkymin toukokuussa 2023. Tästäkin olen innostunut, työnohjaaminen tuntuu mukavalta vaihtelulta potilastyöhön, ja toivon osaavani järjestää kalenteriani jatkossa niin että ehdin tehdä myös työnohjauksia. 

Potilastyön rintamalla vastaanottotyö Kouvolassa ja Helsingissä pysyy ennallaan, toki koko ajan palveluja kehittäen. Mutta muulta osin melko moni asia on auki. Olen aiemmin palvellut myös ruoktsinkielistä kehitysvammakuntayhtymää Kårkullaa, mutta se lakkautetaan nyt vuoden lopussa sote-uudistuksen takia, ja lähes kaikki on vielä epäselvää. Kehitysvammaiset ovat vieneet osan sydämestäni, ja haluan kyllä jossain muodossa jatkaa työskentelyä heidän parissa. Ikävintä on tietysti heille ja perheilleen, kun eivät vielä tiedä mistä ja keneltä saa lääkärinpalvelut tammikuussa. 

Politiikassa olen saanut olla eturintamalla hyvinvointialueelle siirtyessä Kymenlaakossa. Toimin aluevaltuutettuna ja kansalliskielialautakunnan puheenjohtajana olen saanut läsnäolo- ja puheoikeuden myös aluehallituksen kokouksiin. Tämä on ollut minulle uutta ja mielenkiintoista, hyvin opettavaista. Nyt on oikeasti jännittävä tilanne nähdä vuodenvaihteessa miten kaikki mm tekniikka alkaa toimia. Mutta haluan todella nostaa hattua Kymenlaakson hyvinvointialueen virkamiehille ja aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajistolle hyvin ahkerasta ja tuottavasta työnteosta. Olemme uudistukseen parhaiten valmistautuneita alueita Suomessa, ja saamme olla ylpeitä siitä! 

Sote-uudistus ei tule näkymään paljoakaan yksityissektorilla. Psykiatria saa pitää pienet kela-korvauksensa. Mutta hinnan nostopaineita on, koska kaikki kallistuu (tilavuokra, sähköt, koulutukset, hallinnon palvelut, koulutukset, oma työnohjaus jne jne). Onneksi monella potilaalla on sairauskuluvakuutus. Toisaalta toivoisin kyllä vakuutusyhtiöiltä käyntikohtaista maksukattoa, koska hinnoittelu on  paikka paikoin mennyt aivan liian villiksi.

Meillä on Suomessa ja Euroopassa haastava vuosi edessä, mutta kyllä me siitä selviämme. Yhdessä ja yhteistyössä, toisistamme välittäen. On tärkeä keskustella ikävistä tapahtumista, ettei jää yksin niitä murehtimaan. Jaettu tunne on aina puolet helpompi sietää. Ja voi olla myös tärkeä pitää välillä taukoa uutisten seuraamisesta, ja keskittyä postiivisten itselle tärkeiden asioiden tankkaamiseen. Mahdollisimman hyvää uutta vuotta 2023 haluan toivottaa Sinulle!

Avainsanat: Hyvinvointialue, suunnitelma, koulutus, työnohjaus